Språkfakta

Vi översätter till och från alla dessa språk

Klicka på ett språk för att se ett exempel

dotlist1 afrikaans
dotlist1 albanska
dotlist1 amhariska
dotlist1 arabiska
dotlist1 armeniska
dotlist1 azeriska
dotlist1 baskiska
dotlist1 bengali
dotlist1 bosniska
dotlist1 bulgariska
dotlist1 burmesiska
dotlist1 danska
dotlist1 dari
dotlist1 engelska (amerikansk och brittisk)
dotlist1 estniska
dotlist1 filipino
dotlist1 finska
dotlist1 flamländska
dotlist1 franska
dotlist1 färöiska
dotlist1 georgiska
dotlist1 grekiska
dotlist1 gujarati
dotlist1 hebreiska
dotlist1 hindi
dotlist1 holländska
dotlist1 indonesiska
dotlist1 isländska
dotlist1 italienska
dotlist1 japanska
dotlist1 jiddisch
dotlist1 kazakiska
dotlist1 kinesiska (dvs de båda huvudvarianterna)
dotlist1 kirgiziska
dotlist1 koreanska
dotlist1 kroatiska
dotlist1 (öst- och väst-) kurdiska
dotlist1 kurmanji
dotlist1 lettiska
dotlist1 litauiska
dotlist1 makedonska/makedoniska
dotlist1 malajiska
dotlist1 marathi
dotlist1 moldaviska
dotlist1 mongoliska
dotlist1 nederländska (de båda dialektala varianterna)
dotlist1 norska (bokmål och nynorska)
dotlist1 nyarameiska
dotlist1 pashto
dotlist1 persiska
dotlist1 pilipino
dotlist1 polska
dotlist1 portugisiska (brasiliansk och europeisk)
dotlist1 romani
dotlist1 rumänska
dotlist1 ryska
dotlist1 samiska
dotlist1 serbiska
dotlist1 slovakiska
dotlist1 slovenska
dotlist1 somaliska
dotlist1 sorani
dotlist1 spanska
dotlist1 svenska
dotlist1 tadzjikiska
dotlist1 tagalog
dotlist1 thailändska
dotlist1 tibetanska
dotlist1 tigrinska
dotlist1 tjeckiska
dotlist1 tjetjenska
dotlist1 turkiska
dotlist1 turkmeniska
dotlist1 tyska
dotlist1 ukrainska
dotlist1 ungerska
dotlist1 urdu
dotlist1 uzbekiska
dotlist1 vietnamesiska
dotlist1 vitryska
mfl..

Afrikaans
Afrikaans är ett indoeuropeiskt västgermanskt språk nära besläktat med nederländskan (holländskan). Vi har översättare i afrikaans.
Mer info: Wikipedia

Exempel:

En hulle sê: Kom, laat ons vir ons ’n stad bou en ’n toring waarvan die spits tot aan die hemel reik; en laat ons vir ons ’n naam maak, sodat ons nie oor die hele aarde verstrooid raak nie.

line

Albanska
Albanska är ett indoeuropeiskt språk som bildar sin egen grupp. Det finns alltså inga närbesläktade språk. Två speciella dialekter talas i norra (Geg) resp. södra området (Tosk). Talare av albanskan finns bl.a. i Albanien, Kosovo, Makedonien och Grekland. Vi har främst översättare som kombinerar albanska med svenska och engelska. Man använder latinsk skrift i albanskan och man skriver från vänster till höger.
Mer info: Wikipedia, Utbildning, Lärobok på webben

Exempel:

Ju mund të merrni kompenzim nga prefektura për shëndetësi për shpenzimet e udhëtimit  që keni bërë  në shëndetësi  brenda prefektures. Kompenzimi I përgjigjet mënyrës më të lire të udhëtimit qe ju mund të zgjedhni duke pasur parasysh gjendjen e juaj shëndetësore dhe mundësisë tënde në qasjen në mjetet e transportit public. Mënyra më e lire e udhëtimit llogaritet autobusi, treni apo automobili privat.

line

Amhariska
Amhariska är ett semitiskt språk, efter arabiskan det andra semitiska språket i storleksordning. Amhariska talas i norra och centrala Etiopien, men också av exilfolk i Israel, Egypten, Eritrea och Sverige. Se också utbildning; Wikipedia; undervisning i Boxholm
Vi översätter amhariskan till och från svenska och engelska. Amhariska skrivs med det syllabiska s.k. Ge’ez-alfabetet.
Mer info: Wikipedia, Utbildning

Exempel:


line

Arabiska
Arabiska är ett av de fem största språken. Ett semitiskt språk som talas i många länder och har många dialekter. Dessutom är arabiskan ett heligt språk i Koranen. Standardarabiskan och klassiska arabiskan är gemensamma för alla områden. Arabiskan hör till de starkaste invandrarspråken i Sverige. Vi har främst översättare som kombinerar arabiskan med svenskan och engelskan. Skrivs med arabiska bokstäver från höger till vänster och kräver speciell ”spegelvänd” layoutbehandling.
Mer info: Wikipedia, Undervisning i Malmö

Exempel:

لا تُركِّب أبداً وسادة حزام الأمان و مسند القدمين ”إميلس” في المقعد
الأمامي في سيارة مجهزة بكيس هوائي جبهي (لا يخص حالات الأكياس الهوائية
الجانبية). إحصائيات حوادث  السير تبين أن جلوس الأطفال يكون أكثر
أماناً في المقعد الخلفي بالسيارة. إقرأ إرشادات استخدام المركبة
وكذلك تعليماتها الخاصة بتركيب مقاعد الأطفال.

line

Armeniska
Armeniska är ett indoeuropeiskt språk som bildar sin egen grupp. Det finns alltså inga närbesläktade språk. Det talas i Armenien, i Nagorno Karabach och i Iran (östarmenisk dialekt), men många armenier finns överallt i världen i diaspora (de talar för det mesta västarmenisk dialekt, mest i USA och Kanada). Vi har översättare både till och från armeniska, i kombination med främst svenska och engelska. Skrivs med armenisk skrift från vänster till höger som härstammar minst från året 405 då Bibeln översattes till armeniska. Vi översätter både till och från armeniska.
För mer information se: Wikipedia


Exempel:

line

Azeriska
Azeriska (azerbajdzjanska, azerbaijani) är ett turkiskt språk som talas mest i Iran och i det självständiga Azerbajdzjan, i Dagestan, Turkiet och delar av Georgien och Irak.  Azeriskan är nära besläktad med turkiskan och turkmeniskan, skrivs med latinska eller kyrilliska bokstäver (vä till hö) i Azerbajdzjan; i Iran används persisk-arabisk skrift (hö till vä). Vi har översättare till och från alla azeriskans alla former, i kombination med främst svenska och engelska.
För mer information se: Wikipedia

Exempel (latinsk skrift: latinsk skrift):

line

Baskiska
Baskiska är inte besläktat med något språk och man förmodar att det har utvecklats från ett språk som talades i Europa innan de indoeuropeiska språken kommit dit. Talas i nordvästra Spanien och sydvästra Frankrike.
Se: Wikipedia

Exempel:

eta Jaunak auxe esan eban berekautan: « Guztiok erri bat dira, eta guztion izkuntza be bat. Au euren lanaren asierea baiño ez ba’da, eurak egitea erabagi dagien ezer be ez yake eziñezkoa izango. »

line

Bengali
Bengali (bengaliska) är ett indoeuropeiskt språk tillhörande den indoariska språkgruppen. Bengali talas i den östra delen av Indien och Bangladesh, ungefär det sjätte största språket i världen enligt antalet av talare.
Se: Wikipedia, Bengali på answers.com

line

Bosniska
Bosniska är ett indoeuropeiskt språk tillhörande den sydslaviska gruppen, mycket nära besläktad med serbiskan och kroatiskan. Bosniskan skrivs med latinska bokstäver och har en del av turkiska lånord. Bosniskan talas i Bosnien men är också ett starkt invandrarspråk i Sverige. Vi översätter från och till bosniska, i kombination främst med svenska och engelska.
För mer information se: Wikipedia, Ordbok bosniska-svenska

Exempel:

Čak i ako ne stanujete u direktnoj blizini javnih komunikacija, postoji mogućnost korištenja istih, pomoću takozvanog priključnog putovanja. To znači da se Vi, bez dodatnih izdataka, možete voziti sa servisnim automobilom ili ličnim automobilom do najbliže autobusne stanice. Putovanje autobusom ili vozom mora u tom slučaju biti duže nego priključno putovanje.

line

Bulgariska
Bulgariska är ett indoeuropeiskt språk tillhörande den sydslaviska gruppen, talas i Bulgarien. Bulgariska är litet udda bland de slaviska språken med t ex avsaknad av kasussystemet och postpositiv bestämd artikel som i svenskan samt turkiskans påverkan. Vi översätter ofta från och till bulgariska, mest i kombination med svenska eller engelska. Bulgariskan skrivs med det kyrilliska alfabetet.
För mer information se: Wikipedia, Bulgariska länkar

Exempel:

Удостоверението за лични данни представлява само сведение относно онова, което е вписано в книгата за регистрация на населението и не може да се използва като документ за самоличност.

line

Burmesiska
Burmesiska (bama sa) är släkt med tibetanska och kinesiska språk. Talas i Myanmar (Burma). Burmesiskan är ett tonalt och analytiskt språk. Vi översätter burmesiskan mest i kombination med engelskan. De runda bokstäverna i burmesiskan använder många diakritiska tecken för att indikera vokaler; även siffror har sina speciella tecken i burmesiskan.
För mer information se: Wikipedia

Exempel

line

Danska
Danska är för oss som skandinavisk översättningsbyrå ett mycket viktigt språk. Danskan är ett nordgermanskt språk nära besläktat med norska. Det är bara uttalet som hindrar svenskarnas förståelse av danska talare. Av de två danska huvuddialekterna, västdanska och östdanska, överlever den sista bara på Bornholm. Våra översättare till danska finns huvudsakligen i Danmark, och vi översätter från danska och till danska mycket ofta.
För mer information se: Wikipedia

Exempel:

Vis og giv kunden ideer, samt hvordan og hvornår man kan anvende produktet. Lad kunden få lov til at føle på produktet. Et godt tip er at stille produktet tilbage på hylden, således at kunden selv må tage det ”det man ikke får, vil man gerne have!”

line

Dari
Dari är ett indoiranskt språk, en variant av persiska, ett av officiella språken i Afghanistan. Till skillnad från persiska har dari färre arabiska lånord, ett annat vokalsystem och några konsonanter som inte finns i farsi. Dari skrivs med ett modifierat arabiskt alfabet. Vi har kontakt med översättare till och från dari, både i kombination med engelska och svenska.
För mer information se: Wikipedia, Afghanpedia

Exempel

line

Engelska
Engelska är utan tvekan det viktigaste internationella språket och därmed också nästan i samma rang som svenska i vår översättningsbyrå. Vi kan följa engelskans komplicerade utveckling med dess ursprung i anglosaxiska och påverkan från keltiska, nordiska, latin, franska och andra språk. Vi översätter huvudsakligen till brittisk engelska och ofta också till amerikansk engelska. Även andra varianter av engelska finns till disposition. Nästan varje översättare i världen kan översätta till sitt modersmål från engelska.
För mer information se: Wikipedi, Tillämpad engelska

Exempel:

English is a West Germanic language originating in England. Modern English is sometimes described as the first global lingua franca. English is the dominant international language in communications, science, business, aviation, entertainment, radio and diplomacy.

line

Estniska
Estniska ligger oss geografisk nära, Tallinn är den huvudstad som ligger närmast Stockholm. Estniskan är nära besläktad med finskan, av antalet talare kan betraktas som ett litet språk. Men estniskan är ett stort språk i East-West Service, och vi har bra kontakter med översättare i Estland. Det är mest i kombination med svenska eller engelska som vi arbetar med estniskan.
För mer information se: Wikipedia

Exempel:

Pikendatud elatist saab kehtestada, kui vanemad ei ela koos ja kui laps on elukohajärgselt registreeritud ainult ühe vanema juurde. Pikendatud elatist makstakse välja kõige pikemalt kuni juuni kuuni, sel aastal, kuni laps saab 20.aastaseks.

line

Filipino
Filipino är de facto en standardiserad version av tagalog (de jure att annat språk), ett konstgjort språk som är ett officiellt språk på de mångspråkiga Filippinerna fr o m 1961. Filipino tillhör den austroneiska språkgruppen. Ett liknande språk är pilipino som skapades 1946 för att inte bli associerad med den etniska tagalog-gruppen.
Vi översätter till och från filipino i kombination främst med engelska och svenska.
För mer information se: Wikipedia, Universitet

Exempel:

Kasama ng balangkas pangkapayapaan ang amnestiya at kabuhayan sa mga rebeldeng ibig bumalik sa panig ng batas. Kalahating bilyong piso ang paunang pondo rito, upang mabilis na itanim ang matibay na kapayapaan at seguridad sa mga rehiyon, sa pangunguna ng mga pinunong lokal at relihiyoso kagaya ninyo, at katulong ang buong gobyerno ng bansa.

line

Finska
Finska är för oss som skandinavisk översättningsbyrå ett mycket viktigt språk. Finska är ett finsk-ugriskt språk nära besläktat med estniska. Finskan har många dialekter, för oss i Sverige är viktig tornedalsfinska. Vi översätter finska i kombination främst med svenska och engelska, i samarbete med många översättare i Finland och Sverige. Bra medicinsk ordlista: eller https://finto.fi/mesh/sv/
För mer information se: Wikipedia
Exempel:

Käytä pakkauksen mukana tulevia suojakäsineitä. Varo aineen joutumista silmiin, iholle tai vaatteille. Saattaa aiheuttaa ärtymystä iholla. Jos ainetta joutuu iholle, huuhtele vedellä ja ota yhteyttä lääkäriin. Pidä aine lasten ulottumattomissa.

line

Flamländska
Flamländska (Vlaams) kallas de dialekterna av det germanska språk som talas i belgiska och franska Flandern. Flamländska har samma grammatik som standardnederländska men en lokal och ålderdomligare vokabulär med ett franskt inflytande; uttalet anses lite ”mjukare” än det språk som talas i Nederländerna.
Vi har översättare till och från flamländska.
För mer information se: Wikipedia

Exempel:

Alle leden van de Vlaamse Regering dienen elk jaar één of meer beleidsbrieven in bij het Vlaams Parlement. Een beleidsbrief bevat een overzicht van de uitvoering van de begroting voor het lopende begrotingsjaar en een prognose over de beleidsinvulling tijdens het volgende begrotingsjaar.
Hieronder vindt u een elektronische versie van alle beleidsbrieven zoals ze werden ingediend bij het Vlaams Parlement.

line

Franska
Franska är ett romanskt indoeuropeiskt språk, ett av de största språken, kallat också världsspråk. Franska är ett modersmål av drygt 100 miljoner människor, ett officiellt språk i 29 länder, många organisationers arbetsspråk, bland annat i EU. Vi har många översättare som kombinerar franska främst med svenska och engelska; och vi har översättare till kanadensisk franska.
För mer information se: Wikipedia, Utbildning

Exempel:

La Suède est une monarchie constitutionnelle, ce qui signifie que le roi n’a aucun pouvoir décisionnel. Le gouvernement et le Riksdag (parlement) de Suède siègent à Stockholm.  La Suède est un pays couvert de forêts, celles-ci occupant pas moins de 60 à 70 % de son territoire.

line

Färöiska
Färöiska även om den talas av få – är för oss som skandinavisk översättningsbyrå ett viktigt språk. Ett nordgermanskt västnordiskt språk som har utvecklats från nordnorska dialekter på Färöarna och på nytt vunnit mark mot danskan på Färöarna under 1900-talet. Färöiskan har fyra kasus och maskulinum, femininum och neutrum i genus. Vi översätter från färöiska och till färöiska i kombination med främst svenska och engelska.
För mer information se: Wikipedia, Torshavn kommun

Exempel:

Farið verður nú undir at gera parkeringsøki eystan fyri fimleikarhøllina á Stórheyggi.
Hetta er eitt gamalt ynski, ið skúlastjórin á Venjingarskúlanum setti fram á heysti í 1999, sum nú verður framt í verki.

line

Georgiska
Georgiska är ett syskaukasiskt språk som förmodligen uppstod i en sammansmältning och utveckling av flera olika språk. Georgiskan har flera dialekter, några skiljer sig starkt från de andra. Georgiskan är rik på konsonanter, har kasus och saknar grammatiskt genus. Skrivs med det georgiska alfabetet från minst 400-talet, men förmodligen kom det i samband med Georgiens kristnande i första hälften av 300-talet. Vi översätter georgiskan ofta, mest i kombination med svenska och engelska.
För mer information se: Wikipedia, Skrift, Utbildning

Exempel

line

Grekiska
Grekiska (nygrekiska) är ett indoeuropeiskt språk i sin egen grupp. Grekiska är ett officiellt språk i Grekland och på Cypern. Utvecklat av klassisk grekiska; den mer stilistiskt neutrala demotiska varianten har vunnit terräng mot den höga stilen av katharevousa. Grekiskan är rik på grammatisk flexion. Grekiskans skrift uppstod omkr. 800-talet f Kr, men dess rötter går ännu längre tillbaka i tiden. Vi har många översättare som kombinerar grekiska främst med svenska och engelska.
För mer information se: Wikipedia, Utbildning

Exempel

line

Gujarati
Gujarati är ett indoeuropeiskt språk, ingår i den indoariska gruppen och är ett språk som används mest i Indiens stat Gujarat. Gujarati är nära besläktad med hindi och urdu. Vi översätter hindi i kombination med svenska och engelska. Gujarati skrivs oftast med skrift kallad balbodh, en variant av devanagari; den saknar den vågräta linjen som finns i hindi.
För mer information se: Wikipedia

Exempel

line

Hebreiska
Hebreiska (modern hebreiska) är ett semitiskt språk som pånyttföddes vid slutet av 1800-talet med rötter i bibelhebreiskan. Hebreiskan används mest i Israel. Hebreiskans skrift kommer från den skrift som användes i gamla arameiskan, skrivs från höger till vänster och kräver speciell layoutbearbetning. Vi översätter från hebreiska och till hebreiska i kombination med främst svenska och engelska.
För mer information se: Wikipedia, Utbildning

Exempel

line

Hindi
Hindi är ett indoeuropeiskt språk, ingår i den indoariska gruppen och är ett officiellt språk i Indien. Hindi är nära besläktat med urdu som skrivs med arabiskt inspirerat skriftsystem. Vi översätter hindi i kombination med svenska och engelska.
För mer information se: Wikipedia, Digital library

Exempel

line

Holländska
Holländska kallas ibland det språk som används i Nederländerna, på samma sätt som själva landet ibland kallas för Holland. Mer exakt är det en dialekt av det germanska språk som talas i regionerna Nordholland och Sydholland. Tillsammans med andra dialekter bildar holländskan underlaget för standardnederländska. Många kunder kräver översättning just till denna språkvariant. Vi har översättare till och från holländska, i kombination med främst svenska och engelska.
För mer information se: Wikipedia

Exempel:

Voor wat betreft de dagelijkse gang van zaken, kan ik wel stellen dat de integratie steeds beter verloopt. Ik vind dat tot dusver alles goed is gegaan. We zijn zeker op weg ons als groep te versterken. Natuurlijk spelen er nog altijd zaken die opgelost moeten worden, maar dat is normaal wanneer ondernemingen fuseren. Het spreekt voor zich dat deze kwesties zo snel mogelijk de wereld uit geholpen moeten worden.

line

Indonesiska
Indonesiska (Bahasa Indonesia) är det officiella språket i Indonesien, en variant av malajiska (dess ”Riau-version”), används av en av de största talargrupper i världen. Ett malajo-polynesiskt språk. Indonesiskan skrivs med latinska bokstäver. Vi har översättare till och från indonesiska, i kombination med främst engelska.
För mer information se: WikipediaUtbildning

Exempel:

Berbeda dengan bangunan-bangunan Istana Kepresidenan yang didirikan pada masa penjajahan Belanda, Istana Tampaksiring menonjolkan ciri keindonesiaan yang sangat kental. Tidak ada pilar-pilar besar yang menampilkan kesan agung dan kemewahan seperti Istana Kepresidenan Jakarta atau Istana Bogor.

line

Isländska
Isländska är för oss som skandinavisk översättningsbyrå ett mycket viktigt språk. Ett nordgermanskt västnordiskt språk som bevarar många ålderdomliga grammatiska och morfologiska drag; lånord används mycket sällan. Vi översätter från isländska och till isländska i kombination med främst svenska och engelska.
För mer information se: Wikipedia

Exempel:

Hverju skjali eru gefin stig eftir því hversu mörg orð úr fyrirspurninni það felur í sér, hvar orðin eru staðsett í skjalinu, og nánd þeirra við hvert annað. Með því að endurtaka orð aftur og aftur á vefsíðu, en það er kallað ”niðursuða”, lækkar maður stöðu vefstaðarins við niðurröðun. Við höfum forrit, sem eru sérstaklega hönnuð til að koma upp um niðursuðu.

line

Italienska
Italienska är ett romanskt språk, används främst i Italien samt delvis i Slovenien, Kroatien, Libyen och Somalia. Ett viktigt språk i vår översättningsbyrå. Konstituerades stegvis från vulgärlatin. Vi översätter från italienska och till italienska i kombination med främst svenska och engelska.
För mer information se: Wikipedia

Exempel:

Al termine della prima tappa della regata, eravamo al quinto posto. Ciò dimostra che abbiamo  barca ed  equipaggio in grado di lottare per la vittoria in ogni tappa successiva. Nel frattempo, possiamo venire alla conclusione che certe previsioni meteorologiche non si sono verificate, il che significa che siamo finiti in zone dove il tempo non era a nostro favore.

line

Japanska
Japanska betraktas tillhöra den altaiska språkgruppen och avlägset släkt med koreanska, påverkad av kinesiska, engelska, portugisiska och holländska. Japanska har många dialekter, två huvudskrifter (baserade på stavelsetecknen) kallade hiragana och katakana, och olika sociala språkskikt och stor skillnad mellan feminint och maskulint språk. Vi översätter från japanska och till japanska i kombination med främst svenska och engelska.
För mer information se: Wikipedia

Exempel

line

Jiddisch
Jiddisch är sedan 2000 ett av Sveriges officiella minoritetsspråk. Cirka 4000 personer talar jiddisch i Sverige och omkring 3-4 miljoner i hela världen. Innan Förintelsen fanns ett stort område i Östeuropa där jiddisch hade cirka 12 miljoner talare. Det skrivs med hebreiska bokstäver från höger till vänster, men det förekommer även texter med latinska bokstäver med tysk stavning, från vänster till höger. Jiddisch är baserad på gammal medelhögtyska med många låneord från slaviska språk och hebreiska.
För mer information se: Wikipedia, Skolverket, Utbildning i Lund

Exempel:

די קאַץ װאָס האָט געמײנט אַז זי איז אַ הונט און דער הונט װאָס האָט געמײנט אַז ער איז אַ קאַץ
(Katten som trodde hon var hund och hunden som trodde han var katt.)

line

Kazakiska
Kazakiska är ett turkspråk som använder en variant av kyrillisk eller arabisk skrift; latinsk transkription är inte kodifierad. Det är ett officiellt språk i Kazakstan och talas även i grannländernas gränsområden. Vi översätter kazakiska främst i kombination med ryska, engelska och svenska.
För mer information se: Wikipedia

Exempel:

line

Kinesiska
Kinesiska är ett av de största språken i världen; vad är ett språk kan diskuteras och just i kinesiskans fall måste man förklara till kunderna att man måste välja mellan modern kinesiska (Simplified, som används mest på fastlandet) eller traditionell kinesiska när det gäller det skrivna språket. Däremot när vi pratar om det talade språket så skiljer vi huvudsakligen mellan rikskinesiska (mandarin) och kantonesisk kinesiska. Även i skrift finns vissa skillnader mellan dialekterna. I våra översättningar är kinesiska bland de starkaste språken.
För mer information se: Wikipedia

Exempel (traditionella kinesiska tecken)

Exempel (förenklade kinesiska tecken)

line

Kirgiziska
Kirgiziska (kirgisiska) är ett turkspråk som använder modifierad kyrilliska (från 1939), en latinsk skrift håller på att återinföras. Det är officiellt språk i Kirgizistan där det finns de flesta användarna av språket. Den kirgiziska minoriteten i Kina använder fortfarande arabisk skrift. Vi översätter kirgiziska främst i kombination med ryska, engelska och svenska.
För mer information se: Wikipedia

Exempel:

line

Koreanska
Koreanska är ett officiellt språk i Nord- och Sydkorea, men används även av minoriteter i nordöstra Kina, Uzbekistan, Kazakstan, Japan och USA. Koreanska hör enligt några till altaisk språkfamilj och det kan finnas en viss släktskap med japanskan. Det kinesiska inflytandet mest på det koreanska språkets ordförråd är dock stort och obetvivlat.  Koreansk skrift hangul (onmun), som är alfabetisk och fonetisk, skapades på 1400-talet; tidigare användes hanja (baserad på kinesisk skrift), och i Sydkorea blandas ofta de båda.
För mer information se: Wikipedia

Exempel

line

Kroatiska
Kroatiska är ett indoeuropeiskt språk tillhörande den sydslaviska gruppen, mycket nära besläktad med serbiskan och bosniskan. Kroatiskan skrivs med latinska bokstäver med diakritiska tecken, och efter Jugoslaviens sammanbrott har många nybildningar i ordförrådet tillkommit. Kroatiskan talas i Kroatien och i delar av Bosnien, men är också ett invandrarspråk i Sverige. Vi översätter från och till kroatiska, i kombination främst med svenska och engelska.

Exempel:

Čak i ako ne stanujete u neposrednoj blizini javnih komunikacija, postoji mogućnost korištenja istih, pomoću takozvanog priključnog putovanja. To znači da se Vi, bez dodatnih troškova, možete voziti sa servisnim automobilom ili osobnim automobilom do najbliže autobusne stanice. Putovanje autobusom ili vlakom mora u tom slučaju biti duže nego priključno putovanje.

line

Kurdiska
Kurdiska är ett indoeuropeiskt språk av den iranska språkgruppen, har två skilda huvuddialekter,  kurmanji (egentligen nordkurmanji) och pahlawani. Den sydliga dialekten av kurmanji eller sorani brukar kallas i Sverige också för sydkurdiska.

line

Kurmanji
Kurmanji (kurmancî) kallas i Sverige också nordkurdiska och identifieras med kurmanjis norra dialekt. Kurmanji är ett indoeuropeiskt språk av den iranska språkgruppen, talas mest i Syrien och i Turkiets östra del och är en viktig invandrarspråk i Sverige. Kurmanji skrivs med latinska bokstäver; en version är badinani i Irak som skrivs med arabiska bokstäver. Vi översätter till och från kurmanji mest i kombination med svenska och engelska.
För mer information se: Wikipedia

Exempel:

Di pirtûkxaneyê de ji bo zarok û salmezinan bi gelek zimanan pirtûk, rojname, kovar, kursên ziman, agahdariyên civakî, mûsîk, fîlm, komputer û gelek tiştên din hene. Ji pirtûkxaneyê pirtûk deynkirin bêpere ye. Ji bo ku tu bikaribî pirtûkan deyn bikî, pêwîstî bi kartê deynkirinê heye. Wergirtina kartê deynkirinê belaş e.

line

Lettiska
Lettiska används geografiskt nära i Lettland (huvudstad Riga) och är därför ett viktigt språk för EWS.  Det är ett indoeuropeiskt språk av den baltiska gruppen, närmast besläktat med litauiskan. De baltiska språken anses ha en släktskap med slaviska språk och de innehåller bevarade många gamla indoeuropeiska former. Vi har starka förbindelser med Lettland och dess översättare. Det är mest i kombination med svenska eller engelska som vi arbetar med lettiskan.
För mer information se: Wikipedia, Lettiska länkar

Exempel:

Viedoklis jāizsaka rakstveidā un jāiesniedz apgabaltiesai 14 dienu laikā pēc tām, kad esat  saņēmuši daļu  no šīs pavēles. Noradiet apgabaltiesas lietas numuru. Pēc Jūsu vēlēšanās iespējama mutiska lietas izskatīšana, tomēr apgabaltiesā tāda acīmredzami nav nepieciešama. Ja Jūs neizteiksiet savu viedokli, lieta tomēr var tikt izskatīta.

line

Litauiska
Litauiska talas i Litauen (huvudstad Vilnius) som ligger i Sveriges närområde och är därför ett viktigt språk för EWS.  Det är ett indoeuropeiskt språk av den baltiska gruppen, närmast besläktat med lettiskan. De baltiska språken anses ha en släktskap med slaviska språk och de har bevarade många gamla indoeuropeiska former. Vi har starka förbindelser med Litauen och dess översättare. Det är mest i kombination med svenska eller engelska som vi arbetar med litauiskan.
För mer information se: Wikipedia, Svensk-litauiska förbindelser

Exempel:

Nustatykite kėdę taip, kad Jūsų akys būtų ekrane nurodytame lygyje.Vaizdas pernelyg tamsus. Įsitikinkite, kad niekas neuždengia Jūsų veido! Pasirinkite labiausiai patinkančią nuotrauką. Norint pratęsti savo paraišką, kreipkitės į atsakingą asmenį

line

Makedoniska
Makedoniska (makedonska) är ett indoeuropeiskt språk tillhörande den sydslaviska gruppen som talas i Makedonien (huvudstad Skopje), i norra Grekland och andra gränsområden. Språket är nära släkt med bulgariskan och i bulgarien anses makedonska ofta vara en del av bulgariskan. Makedonskans namn kommer från det geografiska områdets namn. Vi översätter ofta från och till makedonska, mest i kombination med svenska eller engelska.
För mer information se: Wikipedia

Exempel:

Ако тоа е факта да осуденикот се спротивставува или не сака да даде една писмена изјава би донело да треба да значи да преместување према дополнителниот записник не може да се спроведе, тогаш намерата со дополнителниот записник би дошла до целосно распаднување.

line

Malajiska
Malajiska (Bahasa Malay) används i Brunei, Malaysia, Thailand, Filippinerna Singapore, Östtimor och delar av Indonesien. Malajiskan hör till malajo-polynesiskt språkgrupp (baseras på dialekten från Riauöarna) och skrivs med latinska bokstäver, liknar indonesiskan. En skriftvariant är Jawi som skrivs med arabisk skrift. Vi har översättare till och från indonesiska, i kombination med främst engelska.
För mer information se: WikipediaUtbildning

Exempel:

Maka mereka pun bercakap antara satu sama lain, ”Ayuh, mari kita buat bata dan membakarnya dengan sempurna.” Maka mereka menggunakan bata sebalik daripada batu, dan tar untuk mortar. Kemudian, mereka berkata, ”Ayuh, mari kita bina bandar kita sendiri, dengan sebuah menara yang mencapai ke langit, supaya kita dapat mencipta nama untuk kita sendiri dan tidak terselerak ke merata dunia.”

line

Marathi
Marathi är ett indoeuropeiskt språk, ingår i den indoariska gruppen och talas huvudsakligen i västra delen av Indien (Maharashtra). Det fjärde språket i Indien, talas av minst 90 milj. personer. Marathi är besläktat med bl a bengali och hindi. Vi översätter marathi i kombination med svenska och engelska.
För mer information se: Wikipedia

Exempel

line

Moldaviska
Moldaviska är ett romanskt indoeuropeiskt språk, använt i Moldavien (Bessarabien). Moldaviska är mycket nära besläktat med rumänskan, med ryska lånord. Det moldaviska skriftspråket är identiskt med rumänskan. Moldaviskan skrevs under sovjettiden med kyrilliska, numera med latinska bokstäver (med undantag av ett utbrytarområde kallat Transnistrien). Vi har översättare som kombinerar moldaviska främst med svenska, ryska och engelska.
För mer information se: Wikipedia, Transnistrien

Exempel:

Chisinau este centrul principal administrativ, economic, stiintific si cultural al Republicii Moldova. Asezat pe un loc pitoresc, pe cele sapte coline, Chisinaul produce o impresie placuta asupra oaspetilor si locuitorilor republicii. Capitala Republicii Moldova are aproape un milion de locuitori.

line

Mongoliska
Mongoliska är ett språk av gruppen mongolspråk (vi översätter t ex också burjatiska som kan också anses som mongoliskans dialekt och västmongoliskan eller kalmuckiskan), tillhör den stora altaiska språkgruppen. .Det används i Mongoliet (Yttre Mongoliet), Inre Mongoliet och andra områden i Kina, Ryssland, Kirgizistan mm. Liksom övriga altaiska språk är mongoliskan agglutinerande och vokalharmoniserande samt saknar genus. Vi översätter mongoliska främst i kombination med ryska, engelska och svenska. Den traditionella mongoliska skrift, som används i Kina och är tillåten i Mongoliet från 1994, skrivs lodrätt. Under Sovjetunionens inflytande infördes modifierad kyrillisk skrift och den används i Mongoliet även idag.
För mer information se: Wikipedia, Utbildning, Utbildning

Exempel

line

Nederländska
Nederländska är det standardspråk som används i Nederländerna, ett västgermanskt språk av lågtyskt ursprung. Ibland kallas för holländska, men holländska är en av dialekterna. Se också flamländska. Vi har översättare till och från nederländska i kombination med främst svenska och engelska.
För mer information se: Wikipedia

Exempel:

Amsterdam is de grootste stad en (titulaire) hoofdstad van Nederland. Amsterdam is echter geen residentie, aangezien de Staten Generaal en de regering in Den Haag gevestigd zijn. Men spreekt in het Amsterdams ook wel van Mokum (afgeleid van het Hebreeuwse woord voor ’stad’, ”makom”). Het is één van de steden in de Randstad.

line

Norska
Norska är för oss som skandinavisk översättningsbyrå ett mycket viktigt språk. Norskan är ett nordgermanskt västnordiskt språk nära besläktat med danska och svenska. Danska var norskans skriftspråk, dess variant fungerar än idag som bokmål. En strävan att skapa ett äkta norskt skriftspråk resulterade i skriftspråket nynorska som har samma status som bokmål. Det kan finnas olika grader av kombination av dessa två standarder.
Våra översättare till norska finns huvudsakligen i Norge, och vi översätter från norska och till norska mycket ofta. För mer information se: Wikipedia

Exempel:

adgang forbudt – ikkje tilgjenge; anskaffelse – innkjøp, nyskaffing; bebyggelse – busetnad; begynnelse – byrjing, førstning; enhetlig – einskapleg;  forseelse – misferd, misfaring; hemmelighet – løyndom; innflytelse – innverknad; jevnlig – ofte, med jamne mellomrom; kyndig – kunnig; løsøre – lausøyre; myndighetene – styresmaktene; stemmegivning – røysting; uaktsom – aktlaus

line

Nyarameiska språk
Nyarameiska språk (nysyriska, syriska/assyriska) har sina rötter i det forntida, semitiska språket, arameiska, språk som talades av Jesus. Idag talas nyarameiska språk främst av assyrier/syrianer, men även av mandéer och vissa judar från Irak, som senare emigrerade till Israel strax efter Israels självständighet (israeliska talare av nyarameiska har idag börjat glömma sina arameiska dialekter på grund av assimilering i Israel och till förmån för hebreiska). Judar ber dock fortfarande på arameiska, genom Kaddish. Ett viktigt invandrarspråk i Sverige och därför ett viktigt språk för EWS. Syriska/assyriska skrivs med egen skrift från höger till vänster.
Wikipedia, Wikipedia Syrianska

Exempel

line

Pashto
Pashto är Afghanistans största språk och är modersmål för ungefär hälften av landets invånare. Pashto talas också i angränsande delar av Pakistan där det är provinsiella officiella språket. Pashto har betecknats som ett makrospråk omfattande tre språk: central, nordlig och sydlig pashto. Vi översätter till och från pashto mest i kombination med svenska och engelska.
För mer information se: Wikipedia

Exempel

line

Persiska
Persiska (farsi) är ett indoeuropeiskt språk av den iranska språkgruppen. Det talas i Iran, i kringliggande länder samt av stora minoriteter i USA, Kanada mm. Persiska är också ett stort invandrarspråk i Sverige. Skrivs med modifierat arabiskt skrift. Vi översätter till och från persiska mest i kombination med svenska och engelska.
För mer information se: Wikipedia

Exempel

line

Pilipino
Pilipino är en standardiserad version av tagalog, ett konstgjort språk i strävan att förena de mångspråkiga Filippinerna, har fungerat fr o m 1946. Pilipino tillhör den austroneiska språkgruppen. Ett liknande språk är filipino som tagalog kallades för från 1959 för att inte bli associerad med den etniska tagalog-gruppen. Vi översätter till pilipino och från pilipino i kombination främst med engelska och svenska.
För mer information se: Wikipedia

Exempel:
Noong una, at hanggang sa ating panahon, inuuri ng platero ang ginto sa pamamagitan ng isang pirasong batong-buhay. Ikinikiskis dito ang anumang bagay na yari sa ginto, at ang bahid na naiiwan ay nagiging batayan sa pagtiyak sa halaga nito. Ang batong ginagamit sa ganitong pagsukat sa halaga ng ginto ay tinatawag na urian.

line

Polska
Polska är ett indoeuropeiskt språk tillhörande den västslaviska gruppen, besläktad med slovakiskan, tjeckiskan och hög- och lågsorbiskan. Polska skrivs med latinska bokstäver och har en mängd diakritiska tecken, kombinationer av konsonanter samt speciella tecken. Polska talas i Polen, USA och är också ett invandrarspråk i Sverige. Vi har många översättningar från och till polska, i kombination främst med svenska och engelska. Det är ett viktigt språk för EWS.
För mer information se: Wikipedia

Exempel:
„Warszawa jest jak Madryt. To, co w niej najfajniejsze, nie od razu widać. Żeby okazała się miastem naprawę ciekawym, trzeba wgłębić się w zakamarki jej duszy” – ocenia dziennikarz i tłumacz Filip Łobodziński. „Poznać to podskórne piękno starych filtrów, Pragi czy fortów. Kto ma czas tu pobyć, tego Warszawa zafascynuje. Dla trzydniowego turysty będzie nijaka i nudna. Ale beznadziejnie chyba nie jest” – dodaje Łobodziński.

line

Portugisiska
Portugisiska är ett romanskt indoeuropeiskt språk, ett av de stora språken när man räknar antalet användare. Används i Portugal, Brasilien, Angola, Moçambique och på flera öar. Vi översätter till och från europeisk portugisiska och till och från brasiliansk portugisiska – två huvudvarianter av detta språk. Vi har många översättare som kombinerar portugisiska främst med svenska och engelska.
För mer information se: Wikipedia

Exempel:
Disseram mais: Eia, edifiquemos para nós uma cidade e uma torre cujo cume toque no céu, e façamo-nos um nome, para que não sejamos espalhados sobre a face de toda a terra. Então desceu o Senhor para ver a cidade e a torre que os filhos dos homens edificavam.

line

Romani
Romani (romani chib) är ett indoeuropeiskt språk tillhörande den indoariska gruppen, men i varje del av Europa där det talas har den lånord från majoritetsspråket (ofta bevaras parallellt de ursprungliga orden) men också vissa drag av majoritetsspråkets grammatik – på detta sätt bildas dialekter av romani. I Sverige används svensk romani (samt resande romani), finsk romani, kelderash, lovari, tjurari, sinto, arli, bugurji och gurbet. Svensk romani och finsk romani har sina rötter i det språk som talades av de första romerna i Sverige på 1500-talet, de andra invandrade senare och har c:a en 100-årig historia i Sverige.
För mer information se: Wikipedia, Kulturförvaltningen, resande romani (trader romani), romani čhib arlikani (romani arli), romani chib kalderašicko (romska kalderash), romani chib kálo (romska kale), romani chib lovaricka (romska lovara)

 

 

Exempel:
Pe biblioteka si kevni e phurenge thaj le śavorenge, pe but śibia, gazeti, kursuri pe śibia, informatćia, muzika, filmora, computeri vi kaver bućia si. Kanći ći kerel (ivija) te les unzule jek kevnia pe biblioteka. Te les unzule kevni trobuj tet jel unzulimaski kartia. Kartia si pe ivija.

line

Rumänska
Rumänska är ett romanskt indoeuropeiskt språk, använt i Rumänien, Serbien (Vojvodina), Ukraina (Bukovina) och Moldavien. Rumänskan har bevarat vissa äldre latinska språkliga drag och samtidigt anammat slaviska lånord och balkanska språkliga drag (samma som albanska, grekiska, makedonska och de andra helt skilda balkanspråken). Rumänskan har också enklitisk bestämd artikel som svenska och t. ex. bulgariska. Andelen av rumänskan bland våra översättningar växer, vi har översättare som kombinerar rumänska främst med svenska och engelska.
För mer information se: Wikipedia

Exempel:
Ajustaţi compoziţia şi purja pentru a menţine proporţia ciclului încă 3 până la 4 ore. Sedimentarea dintr-un cartuş standard scufundat în faza lichidă indică controlul sedimentelor. Într-o comparaţie cu alţi polimeri comerciali folosiţi în prezent,  antisediment a dovedit o performanţă egală sau superioară, pe bază de greutate, în prevenirea sedimentării în apa sărată.

line

Ryska
Ryska är ett indoeuropeiskt språk tillhörande den östslaviska gruppen, besläktad med ukrainskan och vitryskan. Ryskan kan betraktas som ett viktigt internationellt språk i många sammanhang, officiellt språk i RF, Kazakstan, Moldavien, Transnistrien, Ukraina; betydande minoriteter i bl a Israel, USA, postsovjetiska republiker; lingua franca i den postkommunistiska världen samt i vissa afrikanska och asiatiska länder och på Kuba. Ryska skrivs med kyrilliska bokstäver. Vi har många översättningar från och till ryska, i kombination främst med svenska och engelska. Det är ett mycket viktigt språk för EWS.
För mer information se: Wikipedia, Utbildning

Exempel:
Поздравляем! Благодарим Вас за выбор известной и признанной торговой марки, гарантирующей современный дизайн, высокое качество, сервисное обслуживание и запасные детали.
Ваш центральный пылесос состоит из центрального устройства, которое удовлетворяет высоким экологическим требованиям, что выражается в низком расходе электроэнергии и высоком уровне всасывания пыли.

line

Samiska
Samiska är ett finsk-ugriskt språk (finsk-permiska undergruppen). Det är ett språk av en urbefolkning som finns i de norra delarna av nuvarande Norge, Sverige (nordsamiska, lulesamiska och sydsamiska), Finland (nordsamiska, enaresamiska) och Kolahalvön i Ryssland (östsamiska dialekter skolt-, kildin- och tersamiska). I Sverige uppgår samernas befolkning till ungefär 15 000 – 20 000 personer. De bor i huvudsak i de traditionella bosättningsområdena från Idre i Dalarna till Kiruna kommun i Norrbotten samt i Stockholm.
För mer information se: Wikipedia, Kulturförvaltningen, Samiska språket

Exempel:

Nordsamiska Lulesamiska Sydsamiska Svenska
Oainnátgo duon álddu? Vuojná gus duov váhtjamav? Vuajnah datne dom  aaltoem? Ser du den där vajan?
Dan áiggun dápmat. Dav ájgov dábmat. Dam edtjem manne deemedh. Den skall jag tämja.
Mus lea gehppes lávka. Mujna la giehppis vuossa. Mov geehpes voesse. Jag har en lätt ryggsäck.
Áhčis lea lossa lávka Áhtjen la låsså vuossa. Aehtjien löövles voesse. Pappa har en tung ryggsäck.
Áhčči guoddá stuor noađi. Áhttje guoddá stuor noadev. Aehtjie stoerre maajsoem guadta. Pappa bär en stor börda.

line

Serbiska
Serbiska är ett indoeuropeiskt språk tillhörande den sydslaviska gruppen, mycket nära besläktad med bosniskan och kroatiskan. Serbiskan skrivs med kyrilliska eller latinska bokstäver. Serbiskan talas i Serbien och i delar av Bosnien (s k Republika srpska), men är också ett invandrarspråk i Sverige. Vi översätter från och till serbiska, i kombination främst med svenska och engelska.
För mer information se: Wikipedia

Exempel (på de båda sätten):
 Čak i ako ne stanujete u direktnoj blizini javnih komunikacija, postoji mogućnost korišćenja istih, pomoću takozvanog priključnog putovanja. To znači da se Vi, bez dodatnih izdataka, možete voziti sa automobilom iz servisa ili ličnim automobilom do najbliže autobusne stanice. Putovanje autobusom ili vozom mora u tom slučaju biti duže nego priključno putovanje.

 Чак и ако не станујете у директној близини јавних комуникација, постоји могућност коришћења истих, помоћу такозваног прикључног путовања. То значи да се Ви, без додатних издатака, можете возити са аутомобилом из сервиса или личним аутомобилом до најближе аутобусне станице. Путовање аутобусом или возом мора у том случају бити дуже него прикључно путовање.

line

Slovakiska
Slovakiska är ett indoeuropeiskt språk tillhörande den västslaviska gruppen, nära besläktad med tjeckiskan och i samma undergrupp som polska, kasjubiska och sorbiska. Slovakiska skrivs med latinska bokstäver och utmärker sig bland de slaviska språken med harmoni i vokallängd. Slovakiska används i Slovakien samt är minoritetsspråk i Tjeckien och USA. Det är ett viktigt språk för EWS.
För mer information se: Wikipedia

Exempel:
Podstatou podania je žiadosť o odškodnenie. Konal sa výsluch svedkyne, ktorá uviedla, že za svoju osobu nechce viesť súdny spor ďalej a svojho práva na peniaze, ktoré prípadne môžu vzísť z vedeného súdneho sporu, sa vzdáva. Proti rozhodnutiu je možné sa odvolať jednotlivo. Zasadanie sa prehlasuje za skončené, pričom okresný súd oznamuje, že protokol bude preložený do slovenčiny a spoločne s magnetofónovým záznamom bude poslaný slovenskému súdu.

line

Slovenska
Slovenska är ett indoeuropeiskt språk tillhörande den sydslaviska gruppen. Många ord i slovenskan uppvisar större betydelseförskjutningar i jämförelse med andra slaviska språk. Slovenska skrivs med latinska bokstäver och utmärker sig bland de slaviska språken bland annat med fonologiska toner. Slovenska används i Slovenien, av minoriteter i Italien, Österrike och Ungern och är ett EU-språk. Det är ett viktigt språk för EWS.
För mer information se: Wikipedia

Exempel:
Ko je Neil Armstrong z Lune pogledal na Zemljo, je bila videti modra. Več kot dve tretjini površine Zemlje prekriva voda. Le kdo bi verjel, da je pomanjkanje vode na našem planetu naraščajoč problem? Voda je bistvo življenja in je ključnega pomena za vzdrževanje hitro rastočega svetovnega prebivalstva v prihodnjih letih na okoljsko trajnosten način. Čeprav se izboljšuje znanje o tem, kako pridobiti sladko vodo iz slane – z razsoljevanjem – ostaja sladka voda glavni vir pitne vode.

line

Somaliska
Somaliska är ett afroasiatiskt språk av den östkushitiska undergruppen som talas i Somalia och i närliggande områden i Djibouti, Etiopien (Somaliland) och Kenya. Somaliskan är också ett viktigt invandrarspråk i Sverige. Släktskap finns med språken afar och oromo. Lånord i somaliskan kommer från arabiska, italienska och engelska. Vi översätter somaliskan till och från svenska och engelska. Somaliskan skrivs med latinskt alfabet.
För mer information se: Wikipedia, Undervisning

Exempel:
Rugta buugagga waxaa laga helaa buugagga carruurta iyo da’weynta, kuwaaso ku qoran luqado kala duwan. Waxaa kaloo laga helaa wargeysyo, kuwa luqooyinka lagu barto, kuwa ku qoran warbixinta bulshada, musiik, filim, kombyuutarada iwm. Lacag la’aan ayaa buugagga lagu amaahda. Kaarka amaahda ayaa buugagga lagu amaahda. Kaasoo lacag la’aan ah.

line

Sorani
Sorani kallas i Sverige också sydkurdiska. Sorani är ett indoeuropeiskt språk av den iranska språkgruppen, talas mest i Irak och Iran och är ett viktigt invandrarspråk i Sverige. Sorani skrivs med en variant av persisk skrift, från höger till vänster, och behöver en speciell layoutbehandling. Vi översätter till och från sorani mest i kombination med svenska och engelska.
För mer information se: Wikipedia

Exempel:

line

Spanska
Spanska (kastilianska) är ett romanskt indoeuropeiskt språk, ett av de största språken, kallat också världsspråk. Spanska talas i Spanien och i Latinamerika (med vissa undantag, främst Brasilien), USA och Filippinerna. Vi har många översättare som kombinerar spanska främst med svenska och engelska och översätter till europeisk spanska, internationell spanska, mexikansk spanska och andra typer av spanska.
För mer information se: Wikipedia

Exempel (europeisk variant):
Suecia es una monarquía constitucional, lo cual significa que el rey no posee poder para tomar decisiones. El gobierno y el parlamento Suecos están situados en Estocolmo. Suecia es un país densamente boscoso, con bosque que cubre no menos de un 60-70% del terreno.

line

Svenska
Svenska är för oss som svensk översättningsbyrå det viktigaste språket. Som vid alla språk är vår princip att enbart översättare med svenskt modersmål kan översätta till svenska. Svenska är ett nordgermanskt västnordiskt språk nära besläktat med danska och norska. Svenskan utmärker ett stort antal vokaler och grammatik med postpositiv obestämd och bestämd artikel, två grammatiska och fyra semantiska genus samt en sträng grammatisk ordföljd. Svenskan har en stor betydelse i Europas Nord samt har blivit lingua franca för många flyktingar både i Sverige och utanför. Om finlandssvenskans särdrag se till exempel:  https://www.semantix.se/blogg/skillnader-mellan-finlandssvenska-och-sverigesvenska
För mer information se: Wikipedia

line

Tadzjikiska
Tadzjikiska (tadzjik, tadjik) är ett indoeuropeiskt språk (iranska språkgruppen), ligger mycket nära persiska och är nära besläktat med dari. Tadzjikiska är officiellt språk i Tadzjikistan (i Pamir-trakten); det talas även av minoriteter i Asien, i Ukraina och i Ryssland. Standardspråket är baserat på nordvästliga dialekter, vilka påverkats av uzbekiska som ett resultat av sprachbund (dvs. många talare är flerspråkiga). Tadzjikiska som talas på f d Sovjetunionens territorium innehåller även många ryska lånord, vilket skiljer det från andra persiska varieteter. Övergångar mellan arabisk, latinsk och kyrillisk skrift följde samma mönster som i de andra centralasiatiska republikerna. Det proklamerade återinförandet av arabisk skrift dröjer i praktiken.
För mer information se: Wikipedia

Exempel:

line

Tagalog
Tagalog tillhör den austroneiska språkgruppen och är ett av de dominerande språken på Filippinerna. I strävan att förena det språkligt divergenta öriket infördes standardspråken pilipino och filipino, de båda med ursprung i tagalogdialekterna. Vi översätter till och från tagalog i kombination främst med engelska och svenska.
För mer information se: Wikipedia, Omniglot

Exempel:
Mag-usap lang tayo. Tungkol sa sari-saring bagay. Kung di mo matagalog, inglisin mo.  Pero kung iinglisin mo, sana tama naman. Basta tama. Basta maganda. Sakay ka lang.
Ang lahat ng tao’y isinilang na malaya at pantay-pantay sa karangalan at mga karapatan. Sila’y pinagkalooban ng katwiran at budhi at dapat magpalagayan ang isa’t isa sa diwa ng pagkakapatiran.

line

Thailändska
Thailändska (thai) tillhör språkfamiljen Tai vars ursprung är omtvistat, men vissa lingvister delar in den i den större gruppen Tai-Kadaispråk. Språket thai/thailändska talas av 46-50 miljoner människor och ett officiellt språk i Thailand. EWS översätter till och från thailändska i kombination främst med engelska och svenska.
För mer information se: Wikipedia
Exempel:

line

Tibetanska
Tibetanska eller Bod-skad (uttalas bhö-kä) är ett språk i den tibeto-burmanska språkfamiljen med minst 6 miljoner talare i Tibet, Indien, Pakistan, Nepal och Bhutan. Tibetanska har tre större dialektgrupper och det är en stor skillnad mellan päl-skad (phal-kä), ”vulgärt språk”, rje-sa, ”vördsamt tal”, och ch’os-skad, ”bokspråk”, med vilket de heliga skrifterna och andra klassiska verk är skrivna. Tibetanskans skriftspråk använder en konservativ stavning med stumma konsonanttecken och deras hopningar som inte uttalas eller har ett annat uttal.
Vi översätter till och från tibetanska i kombination med engelska och svenska.
För mer information se: Wikipedia, Omniglot

Exempel:

line

Tigrinska
Tigrinska (tigrinja, habesha) är ett semitiskt språk (etiopisk undergrupp) som talas i norra Etiopien och i Eritrea av cirka 4 miljoner människor. Tigrinska är ett av de officiella språken i Eritrea. Tigrinska bevarar många gamla former och står nära fornetiopiska (geez), det utvecklades förmodligen ur det. Språket skrivs med det etiopiska alfabetet (som även det heter geez), ett alfabet som är över tusen år gammalt och är besläktat med det hebreiska alfabetet. Vi översätter tigrinska mest som invandrarspråk, i kombination med svenska.
För mer information se: Wikipedia

Exempel:

line

Tjeckiska
Tjeckiska är ett indoeuropeiskt språk tillhörande den västslaviska gruppen, nära besläktad med slovakiskan och i samma undergrupp som polska, kasjubiska och sorbiska; används främst i Tjeckien. Tjeckiskan skrivs med latinska bokstäver och utmärker sig bland de slaviska språken bland annat med långa och korta vokaler och kategori levande-icke levande. Tjeckiskan utmärks också av diglossi (switch-code) där talaren visar sitt förhållande till talsituationens formalitet; man kan välja varianten av tjeckiskan obecná (allmän) eller spisovná (skriftspråklig). Tjeckiska är ett viktigt språk för EWS.
För mer information se: Wikipedia

Exempel:
Voda je základ života a také klíč k zachování ekologicky udržitelného prostředí pro rapidně rostoucí populaci na dlouhá léta dopředu. Pracujeme s vodou, tedy v jedné z nejdůležitějších oblastí na světě, a jsme na to opravdu hrdi. Zasazujeme se o čistotu vody. Naše kompetence a dovednosti, pokud jde o technologie a procesy zpracování vody i služeb, jsou na světové špičce. Naše vize stanoví náš cíl. Jsme globální a rosteme.

line

Tjetjenska
Tjetjenska (nochtjijn mott) är ett nordkaukasiskt språk tillhörande språkgruppen nach (tillsammans med ingusjiska och bats).  EWS översätter tjetjenska främst i kombination med svenska och ryska och huvudsakligen för invandrare i Sverige. Talas i Tjetjenien och i diaspora bl a i Jordanien, Turkiet, Syrien och Iran. Tjetjenska använde tidigare arabisk skrift, numera egen variant av ryska bokstäver.
För mer information se: Wikipedia

Exempel:
Нагахь санна шу цIерпошнекъан станцина я автобусан социйлана генахь Iаш-дехаш делахь таро ю и харжаш а юхаметтахIитто. Иза бохург ду шун дезар дац совнаха харжаш ян белхан я шайн долахь йолчу автомобила тIехь шу дIасадолхахь. Хенан йоххалле диллича, поезда тIехь я автобуса тIехь шун дIасадахар деха хила дезаш ду станце я социйле шун дIадахарал а.

line

Turkiska
Turkiska är ett turkspråk som använder en variant av latinsk skrift. Det är ett officiellt språk i Turkiet och talas även på Cypern, i Grekland, Bulgarien samt av många invandrare i Västeuropa, bland annat i Sverige. Vi översätter mycket ofta turkiska främst i kombination med engelska och svenska.
För mer information se: Wikipedia

Exempel:
Ressamlık alanında, bu, açık sadeliği muazzam sanatçılığı ve yaradılışlarında dahil olan ustalığı gizleyen siyah mürekkep içindeki tek renkli doğal incelemelerin karmaşık bir tarzını yarattı. Sanat nesnelerinin, her ne kadar, asla resimler kadar yüksek derecelendirmeleri dikkate alınmasa da, yine de benzer ölçütlere göre yargılanmıştır.

line

Turkmeniska
Turkmeniska är ett turkspråk som skrev med arabisk skrift till 1928. Sedan infördes latinsk och fr o m 1940 kyrillisk skrift. Fr o m 1992 börjar man återgå igen till den latinska skriften. Det är ett officiellt språk i Turkmenistan, nära besläktad med krimtatariska, mer avlägset till turkiska och azeriska. Vi översätter turkmeniska främst i kombination med ryska, engelska och svenska.
För mer information se: Wikipedia

Exempel (kyrilliska bokstäver samt samma text med latinskt translitteration)

Хемме адамлар өз мертебеси ве хукуклары бюнча дең ягдайда дүнйә инйәрлер. Олара аң хем выждан берлендир ве олар бир-бирлери билен доганлык рухундакы гарайышда болмалыдырлар.

Hemme adamlar öz mertebesi we hukuklary boýunça deň ýagdaýda dünýä inyärler. Olara aň hem wyždan berlendir we olar bir-birleri bilen doganlyk ruhundaky garaýyşda bolmalydyrlar

line

Tyska
Tyska (Deutsch) används av majoriteten i Tyskland, Österrike och Schweiz, i många andra länder som minoritetsspråk, ett västgermanskt språk med många dialekter som kan uppdelas till två grupper, lågtysk (nord) och högtysk (söder). Mängden av dialekter betingar värdet av standardspråket, Hochdeutsch. Den österrikiska varianten uppvisar skillnader i vokabulär mot tyskan i Tyskland. Tyskan är ett viktigt internationellt språk.
Några länkar: Wikipedia Tyskan är ett viktigt språk för EWS, och vi har kunder i Tyskland och översättare till och från tyska, i kombination med främst svenska och engelska.

Exempel:
Die Hauptstadt Stockholm wurde im 13. Jahrhundert gegründet an der Mündung des Sees Mälaren in die Ostsee. Der Ort war von großer Bedeutung für den Handel und die Landesverteidigung. Stockholm ist der Sitz der Regierung und des Parlaments. Ganz oben über dem Rathausturm schweben die drei Kronen – ein uraltes Symbol für das ganze Land. Das Rathaus hat für ganz Schweden Bedeutung.

line

Ukrainska
Ukrainska är ett indoeuropeiskt språk tillhörande den östslaviska gruppen, besläktad med ryskan och vitryskan och med polskt inflytande. Ukrainskan är ett av de största europeiska språken och det används i Ukraina samt av minoriteter i Kanada, USA, Australien och många andra länder. Ukrainska skrivs med kyrilliska bokstäver, till skillnad från ryskan innehåller den t ex bokstäverna є, і och ї. Vi har många översättningar från och till ukrainska, i kombination främst med svenska och engelska. Det är ett viktigt språk för EWS.
För mer information se: Wikipedia, Utbildning

Exempel:
Управління з Кримінальної опіки звертається з проханням до Міністерства юстиції проінформувати відповідні органи стосовно цього подання. Управління з Кримінальної опіки бажає знати, чи Україна застосовуватиме статтю 10.1 Конвенції, тобто продовжуватиме виконання рішення суду. Якщо подання не відкликається Україною, то очікується інформація згідно із статтею 6.1 Конвенції.

line

Ungerska
Ungerska är avlägset besläktat med finska i den finno-ugriska språkgruppen. Vissa språkforskare ser också inflytande av turkspråk; efter 900-talet när ungrarna kom till Europa kan man se stark påverkan från det slaviska hållet på ungerskan. Ungerska talas i Ungern och i de alla avgränsande områden, man brukar säga att Ungern gränsar till sig själv. Långa umlaut-tecken utmärker ungersk skrift. Vi översätter ungerska i kombination främst med svenska och engelska, det är ett viktigt språk för EWS.
För mer information se: Wikipedia

Exempel:
Meghosszabbított eltartási támogatást akkor lehet jóváhagyni, ha a szülök nem laknak együtt és a gyerek csak az egyik szülőnél lakik és ott van bejelentve. A meghosszabbított eltartási támogatás legutolsó kifizetése az év június hónapja, amikor a gyerek betölti a 20. életévét. Ha a Társadalombiztosítási kassza jóváhagyja egy gyereknek a teljes eltartási támogatást, a Társadalombiztosítási kassza átveszi a tartásdíj jogát, amely megfelel az eltartási támogatás összegének. A Társadalombiztosítási kassza azt is követelheti hogy a gyerek közreműködjön a tartásdíj megállapításában.
line

Urdu
Urdu är ett indoeuropeiskt språk, ingår i den indoariska gruppen och används i Pakistan och Indien. Urdus skriftspråk skiljs från hindi genom att det skrivs normalt med kaligrafisk stil kallad Nastaliq, en persisk-arabisk skrift, och dess vokabulär är mer påverkad av pers
iskan och arabiskan än av sanskrit som är fallet med hindi. Vissa anser urdu och hindi vara två standardiserade former av ett och samma språk. Vi översätter urdu i kombination med svenska och engelska.
För mer information se: Wikipedia

Exempel:

line

Uzbekiska
Uzbekiska (o’zbek) är ett turkspråk med starkt inflytande av persiskan. Uzbekiskan talas i Uzbekistan och i många centralasiatiska republiker samt i Kina. Uzbekiska använder modifierad kyrilliska (från 1939), en latinsk skrift håller på att återinföras, medan den ursprungliga uzbekiska skriften som baserades på arabisk-persiska används sällan. Vi översätter uzbekiska främst i kombination med ryska, engelska och svenska.
För mer information se: Wikipedia, Uzbekiska

Exempel (i modifierad kyrilliska samt samma text återgiven med modifierad latinsk skrift):

Барча одамлар эрҝин, қадр-қиммат ба ҳуқуқларда танг бўлиб туғиладилар. Улар ақл ва виждон соҳибидилар ва бир-бирла ига биродарларча муомала қилишлари зарур.

Barcha odamlar erkin, qadr-qimmat ba huquqlarda tang bo’lib tug’iladilar. Ular aql va vijdon sohibidilar va bir-birla iga birodarlarcha muomala qilishlari zarur.

line

Vietnamesiska
Vietnamesiska är ett stort språk i EWS, till skillnad från andra översättningsbyråer översätter vi vietnamesiska mycket ofta. Vietnamesiska används av 80 miljoner människor i Vietnam där det är ett officiellt språk, samt av minoriteter i många andra länder. ”Kinh” år det namn som vietnameser kallar sin folkgrupp på sitt modersmål. Vietnamesiska tillhör den austroasiatiska språkgruppen och har påverkats mycket av kinesiska. Vietnamesiska skrivs med latin med många diakritiska tecken som avbildar främst fonologiska toner.
För mer information se: Wikipedia

Exempel:

line

Vitryska
Vitryska är ett indoeuropeiskt språk tillhörande den östslaviska gruppen, besläktad med ryskan och ukrainskan. Man kan se vitryskans band till polskan och även lite till litauiskan. Vitryskan har levt i ett par århundraden under en rysk dominans. Den används i Vitryssland där det är ett officiellt språk med samma ställning som ryska, men i städerna härskar ryskan. Vitryska skrivs med kyrilliska bokstäver, till skillnad från ryskan innehåller den den så kallade korta u: ў. Det finns också en latinsk skrift för vitryskan (lacinka). Vi har översättningar från och till vitryska, i kombination främst med ryska, svenska och engelska.
För mer information se: Wikipedia

Exempel:
Ён лічыць, што расследаванне справы пакакзвае, што няма дастатковых асноў для сцвярджэння  таго, што ён здзейсніў вышэйназваныя злачынства. У прыватнасці, ён спаслаўся на прыгавор суда Кастрычнiцкага раёна г. Гродна ад 15 студзня 2004 г., згодна якому адзiн з падазроных саудзельнiкаў у названых  злачынствах быў вызвалены (гэта датычыцца злачынстваў, якiя па сцвярджэннi яны здзейснiлi разам). Саудзельнiк паўставаў перад судом па раней вынесенаму прыгавору, але быў вызвалены пасля адмены прыгавору i адпраўкi справы на новае расследаванне.